Ein neues Hochbeet

Stein auf Stein zur Sonne

Saturday, May 3. 2014

A new raised bed

The raised bed from last year was more or less an experiment. Not too much effort (neither work, nor money), as we weren't too sure, whether this is for us. It is, it turns out. So this year, we did another one to double the space for vegetables. Thankfully our neighbours knew about our plans and thought of us, when they removed one of their shrubberies in the fall. Using this, our christmas tree, some twigs from grandma's (former) pear tree, the gras from last year and our half-rotten compost so far provide the long-term fertilizer. The upper half is filled with the well-tested mixture of compost (from the nearby communal compost) and soil and finally covered with a layer of plant soil. There you have it: two square meters of easy-to-use (and fertile, as last year showed) vegetable patch.

 Enough text, here are the pictures:

The work place with plunge saw and drill press
This time the bed is built to last: no wood on wood, but single beams held apart by spacers. Obviously some cutting and drilling is in order.

The design is inspired by a book we borrowed from our neighbours. We did rather simplify the design, so that only two different lengths of beam had to be cut.

Detail of the corner of the frame with spacers.
The connection of the beams with spacers

Connecting the beams at the edge is done using perpendicular M8 threaded rods. There are three of them at each edge. The one directly at the corner connects the two adjecent walls, while the others keep the recessed beams in place. Many holes to be drilled. So many, that I built a template to speed up the process.

The beams are kept apart by two washers and a 2 cm piece of aluminium pipe a each rod. To be exact: 108 of them in total. That was a lot of cutting. Readymade spacers or just much more washers would have been a lot easier, but also just as much more expensive.

In the end, the whole construction is pulled together by two nuts at each end. So far it looks rock solid. We'll have to see, if the wood moves a bit in the future.

Total of the frame with chicken wire at the bottom
At the bottom: the well-tested chicken wire against mice.

This picture shows quite nicely the construction with the threed rods at the corner. Simplifying the construction saved us quite some effort when cutting the wood. We just bought 27 45x70x2000 mm douglas fir beams. 9 of them were cut in the middle to make the short sides. Together with the spacers, the nine rings result in a height of 79 cm (+ approx. 2 cm for the top rail missing in the picture). The ideal height for working standing up.

The two raised beds in the evening sun
And we're done. The two raised bed in the sunshine. In the old one, the first plants already sprout, while the new one waits to be filled.

Overall the construction is a bit more expensive, then last years, but it is supposed to last for 15-20 years in the ideal case. We're going to check on that claim (although we're most likely not blogging about the result ;-)). I really like the visual appearance. I just like this change between light and dark colour.


Trackbacks

No Trackbacks

Comments
Display comments as (Linear | Threaded)

#1 - lineover 2014-05-19 16:16 -

Sehr Schön gemacht! Aber sicherlich Haufen Arbeit mit Vorbohren. Aber es hat mich da auch schon auf eine Idee gebracht. Frage 1: Was hast du als Abstandshalter genommen? Frage 2: Wie hast du die Innenseiten ausgekleidet, nur mit Kaninchendraht oder noch irgendeine Folie (Die Bilder sehen fast danach aus)

#1.1 - Markus 2014-05-19 22:52 -

Ich habe mir eine kleine Schablone gebaut, wo ich die Balken anlegen konnte. Das beschleunigt das Vorbohren ganz erheblich. Eine Ständerbohrmaschine ist auch sehr hilfreich. Insgesamt würde ich sagen, habe ich vielleicht 30-40 Minuten an der Bohrmaschine zugebracht. Die Abstandshalter sind 2 cm lange Stücken eines Alurohrs. War etwas aufwändig zu schneiden, aber dafür die billigste schicke Variante. Oben und unten jeweils noch eine Unterlegscheibe, damit das Holz ein wenig Auflagefläche hat. Die Innenseite ist nur unten mit Hasendraht gegen Mäuse geschützt. Da wir die Erde eh vom Holz fernhalten müssen, da es sonst wegfault, sind die Wände mit Noppenbahn verkleidet. Die Noppen zum Holz, damit das Wasser gleich abläuft und das Zeug schnell trocknet. Hindert natürlich auch die Erde an der Flucht ;-)

#2 - lineover 2014-05-19 16:20 -

Done very nicely! I'm sure it was a lot of work with the drilling of the holes. But it already gave me some idea. Question 1: What did you use as spacer? Question 2: How did you cover the inside of the panels? Just some chicken wire or some additional sheeting (the pictures almost seem to look like it)


Add Comment

Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA